Els robots intel·ligents van conquerint llocs de treball

La digitalització de la indústria i, concretament, l’arribada dels robots està canviant els llocs de treball i hi ha sectors que tenen un alt risc de ser automatitzats. Això és el que constata el professor dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC, Josep Lladós, que remarca que l’automatització avançarà cada vegada més i que afectarà més àmbits, com l’administratiu o el de la neteja.

Coincidint amb l’1 de maig, el Dia Internacional del Treball, el Fòrum Econòmic Mundial ha publicat uninforme sobre el futur del treball que alerta que l’ús dels robots i la intel·ligència artificial en l’àmbit laboral avancen molt ràpidament. De fet, constata que la digitalització de la indústria pot fer desaparèixer 7,1 milions de llocs de treball i que se’n creïn 2,1 milions de nous entre el 2015 i el 2020.

Segons el professor dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC, Josep Lladós, hi ha sectors que corren més el risc d’automatitzar-se. Assegura que normalment són feines rutinàries i repetitives i que requereixen una qualificació intermèdia com ara tasques de neteja, manteniment, logística i, cada vegada més, l’àmbit administratiu. En tot cas, Lladós remarca que “l’automatització no preveu una eliminació o substitució de llocs de feina, sinó una substitució de moltes tasques que estem fent en la major part dels llocs de treball.”

Lladós explica que hi ha sectors on la robòtica està força implementada com el transport i les mercaderies i la sanitat. Per exemple, els laboratoris clínics de la Vall d’Hebron tenen cadenes de braços robòtics que han agilitzat el procés d’anàlisi i poden processar més de 18.000 mostres al dia. Un altre exemple són algunes farmàcies que tenen robots intel·ligents que classifiquen els medicaments, els dispensen al mostrador i, fins i tot, en controlen la data de caducitat. Segons Elena Schröder, que és farmacèutica de la farmàcia de l’Estació de Sants, el robot els “dóna molta llibertat de poder estar al taulell i sense moure’t pots donar el medicament i pots estar parlant tranquil·lament de tot, d’interaccions, posologies, etc. amb el client”. Schröder considera que el robot no els ha tret llocs de feina. Al contrari, assegura que és indispensable que hi ha alguna persona pendent del seu funcionament, ja que es pot encallar i, a més, se li han d’introduir tots els medicaments de forma manual.

Ara bé, l’automatització també pot comportar l’aparició nous llocs de treball en altres sectors. De fet, es considera que el 75% dels oficis i professions del futur encara no existeixen i que la majoria estaran relacionats amb els sistemes informàtics, la gestió de dades i la seguretat informàtica i els sistemes robòtics com ara pilots de drons o dissenyadors de moda amb impressió 3D.

 

Font: http://www.btv.cat/btvnoticies/2016/05/01/robots-intel%C2%B7ligents-conquerint-llocs-treball/#None